Ιστορία του Συλλόγου

1959-1969
Στο ξεκίνημά του ο Σύλλογος διοργανώνει φιλανθρωπικές εκδηλώσεις στα κέντρα "Ακρόπολις","Μακρυγιάννη",στο Ξενία και στο εντευκτήριο της φρουράς αξιωματικών Καστοριάς. Δωρίζει 4.000 δραχμές στον Δήμο Καστοριάς για την δημιουργία παιδικής χαράς.Ανεβάζει θεατρική παράσταση στο "REX" και τα έσοδα διατίθενται "εις διακριθέντας μαθητάς Σχολικού Έτους 1959-1960". Ενισχύει οικονομικά την επισκευή βυζαντινών ναών και μνημείων,το νεοϊδρυθέν οικοτροφείο,υιοθετεί το φυλάκιο της Διποταμίας και το χωριό Πολυάνεμος και αγοράζει και τοποθετεί κάδους καθαριότητας "εις κεντρικάς οδούς και πλατείας της πόλης".Διοργανώνεται το 1965 διάλεξη και ρεσιτάλ τραγουδιού της Ιφιγένειας Διδασκάλου με μεγάλη επιτυχία.

1969-1979
Νέα στέκια συνάθροισης προστίθενται όπως,το κέντρο "Καρανά",ο κινηματογράφος "Παλλάς",το "Πνευματικό Κέντρο" (η παλιά "ΕΛΛΗ") και ο Ναυτικός Όμιλος.Ο Σύλλογος διοργανώνει ποδοσφαιρικό αγώνα και τα έσοδα διατίθενται για την φροντίδα των κύκνων της λίμνης.Γίνονται εκδηλώσεις για την γιορτή της Μάνας. Παίζεται με πολύ επιτυχία το ψυχαγωγικό παιχνίδι "BINGO"(συνεχίζεται έως σήμερα).Διοργανώνεται το πρώτο μπαζάρ του Συλλόγου στο Εμπορικό Επιμελητήριο και καθιερώνεται η γιορτή του Πατέρα από το 1974.Τοποθετείται στο Δημοτικό Μέγαρο αναμνηστική πλακέτα μαρμάρινη που περιλαμβάνει τα ονόματα των Καστοριανών δωρητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό προς την αγαπημένη γενέτειρα.Στο τέλος της δεκαετίας ο Σύλλογος διοργανώνει εκδήλωση στη μνήμη της αξέχαστης Σοφίας Βέμπο με ομιλητή τον γνωστό θεατρικό συγγραφέα και σύζυγό της Μίμη Τρα'ι'φόρο.

1979-1989
Σ'αυτή τη δεκαετία ο Σύλλογος αποκτά τις παραδοσιακές του στολές γυναικείες και ανδρικές,ραμμένες από την συμπολίτισσά μας Ελένη Πουρφιώτου. Οι Καστοριανές βεγγέρες,οι εκδρομές στο εσωτερικό και στο εξωτερικό συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των μελών του Συλλόγου,μαζί με τα μπαζάρ εργόχειρων που προσφέρουν με αγάπη οι φίλες του.Σε μια ωραία εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο για την γιορτή της Μάνας είναι καλεσμένη η-πολύ γνωστή τότε-δημοσιογράφος Μαρία Ρεζάν. Ο ανδριάντας της Μάνας τοποθετείται στο προαύλιο του Κέντρου.Ο Σύλλογος επίσης βοηθά στην αποπεράτωση του ιερού ναού Αγίου Μηνά με την αγορά στασιδίων. Ο ευεργέτης του Συλλόγου Αργύριος Τσίκος με την γενναιόδωρη κληρονομιά του δίνει νέα ώθηση και κουράγιο στα μέλη του Δ.Σ. να συνεχίσουν το έργο τους και ο Σύλλογος σαν ελάχιστο φόρο τιμής,συμβάλλει στην κατασκευή του τάφου του και χρηματοδοτεί την κατασκευή βρύσης στην περιοχή Αγίων Θεολόγων.

1989-1999
Κατά την διάρκεια τόσων χρόνων προσφοράς,πρέπει να τονισθεί η αρωγή της τοπικής κοινωνίας.Οι στήλες των τοπικών εφημερίδων είναι γεμάτες από δωρεές των συμπολιτών μας προς τον Σύλλογο.Το 1995 ανακηρύσσει επίτιμο πρόεδρο του Συλλόγου την Καστοριανή λαογράφο και επί σειρά ετών φίλη και συμπαραστάτρια την κ.Ιφιγένεια Διδασκάλου.Ο καθηγητής κ.Επαμεινώνδας Βρανόπουλος τιμά την γιορτή του πατέρα με ομιλία και θέμα:''Οδοιπορικό στον άγνωστο Ελληνισμό''.Το 1997 ο Σύλλογος αποκτά το αρχοντικό της οικογένειας Αναστασίου Δεληνάνου και ξεκινά τη δημιουργία του Λαογραφικού Μουσείου,''Μουσείο Καστοριανής Γυναίκας''.Η ανταπόκριση των Καστοριανών ήταν πολύ μεγάλη, με τις δωρεές οικογενειακών κειμηλίων κι έτσι τα μέλη του Δ.Σ. κατάφεραν να δημιουργήσουν μια αναπαράσταση ενός αστικού σπιτιού των αρχών του 19ου αιώνα, με μοναδικά εκθέματα: γυναικείες και ανδρικές φορεσιές, χρυσοποίκιλτα κεντήματα,νυφικά φορέματα, κούνιες, χειροποίητα εσώρουχα, σκεύη κουζίνας και πολύ φωτογραφικό και έντυπο υλικό.

1999-2009
Οι βεγγέρες τώρα γίνονται στα ξενοδοχεία''ΤΣΑΜΗΣ'' και ''ΛΙΜΝΕΟΝ''.Τα μέλη του Δ.Σ.εξακολουθούν να γιορτάζουν τις βασικότερες εκδηλώσεις :''κοπή βασιλόπιτας'',''μπίνγκο'',''γιορτή της μητέρας'',''γιορτή του πατέρα'',''τσούγκρισμα του αυγού'',''χριστουγεννιάτικο μπαζάρ'',''βεγγέρα'',''πρωτοχρονιάτικα κάλαντα''.Κάθε χρόνο τα μέλη επισκέπτονται το Γηροκομείο, το Ειδικό Σχολείο και το φυλάκιο Διποταμίας.Το 2003 τρία αδελφάκια βαπτίζονται από τις κυρίες του Δ.Σ.,στην Ιερά Μονή των Αγίων Αναργύρων.Ο Σύλλογος συμπαραστέκεται στο δοκιμαζόμενο λαό της Σερβίας και του Ιράκ με αποστολή φαρμακευτικού υλικού.Βοηθά τα παιδιά στην Ακτή Ελεφαντοστού, αλλά και μέσω της ACTION AID προσφέρει μια ευκαιρία σε ένα παιδάκι του τρίτου κόσμου να επιβιώσει και να μορφωθεί.Οι εκδηλώσεις με ομιλίες επιφανών συμπολιτών μας συνεχίζονται με τον καθηγητή κ.Παναγιώτη Τσολάκη, τον καθηγητή Ιατρικής και Ογκολογίας κ.Λάζαρο Μπούτη, τον ιατρό κ.Συμεών Κουμπάνη, τον καθηγητή γυναικολογίας-μαιευτικής του Α.Π.Θ. κ.Θεόδωρο Αγοραστό.Αξέχαστη και η βραδιά η αφιερωμένη στον συμπολίτη μας Ευτύχιο Μπαλή, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Δήμο Καστοριάς